4 x klassinen amarone – “meditaatioviinejä parhaimmillaan”

30.10.2023 - 5 x paras|Artikkelit|

Amarone-punaviini on Pohjois-Italian Veneton viinialueen erikoisuus. Jos etsit sykähdyttävää punaviiniä, niin näiden osittain kuivatuista rypäleistä valmistettujen klassikkoviinien kanssa ei voi mennä metsään. Ne hurmaavat intensiivisellä ja kompleksisella makumaailmallaan viininystävät kerta toisensa jälkeen.

Boscainin perheen 1770-luvulla Valpolicellasta ostama pieni viinitila on kasvanut kansainvälisesti menestyneeksi, amaronen kotikunnan, eli Pohjois-Italian Veneton lähettilääksi. Masin viinitalo on ollut jo vuosia edelläkävijä viininvalmistuksessa kehittäen mm. kuuluisat Appaxximento-, sekä Ripasso -menetelmät, jotka sittemmin ovat muodostuneet järkkymättömäksi osaksi Pohjois-Italialaista viininvalmistusta.

Boscainin perhe oli myös ensimmäinen viinintuottaja, joka valmisti Italiassa amaronea Cru-viininä, jonka rypäleet kerätään kaikki vain yhdeltä tarhalta. Kunnioittaen pitkää perinnettä, Masi valmistaa yhä puhdaspiirteisiä ja herkullisen tasapainoisia viinejä Veneton paikallislajikkeista, perinteisiä valmistusmenetelmiä hyödyntäen.

Master of Wine Tuomas Meriluoto matkasi Pohjois-Italiaan kameroiden kanssa katsomaan, miten Masi valmistaa legendaariset amaronensa, ja avaa nyt videolla valmistuksen tärkeimpiä vaiheita.

Tuomas laati myös neljä erityistä viinivinkkiä, joiden avulla tutustuminen Amarone-viinien kiehtovaan makumaailmaan käy helposti.

1) Masi Costasera Amarone Classico 2018

Pehmeä jättiläinen ilta-auringon lämmittämiltä tarhoilta | 44,98 €

Masi Costasera saa nimensä ilta-auringon lämmittämiltä tarhoilta. Garda-järveltä puhaltava lämmin tuuli viettelee henkeäsalpaavista näkymistä nauttivan turistin lisäksi myös viiniköynnöksiä, edesauttaen rypäleiden tasaista kypsymistä.

Costasera Amarone Classico on uniikki viini, jota tuotetaan vain Valpolicellan alueen perinteisistä lajikkeista, Corvinasta, Molinarasta ja Rondinellasta. Kerätyt rypäleet pääsevät kuivumaan sadonkorjuun jälkeen perinteisesti bambumatoille, joiden päällä ne kuivuvat kolmesta neljään kuukautta, haihduttaen itsestään vettä, ja antaen tilaa rypäleen sisällä piilevien, muhkeiden makujen tiivistymiselle.

Kun rypäleet murskataan varoen ja rangat poistetaan, alkaa 45 päivän käyminen, jossa maut tiivistyvät yhteen. Ärhäkkäin kärki Costaserasta taittuu tynnyrikypsytyksen aikana, kun osa viinistä ohjataan valtaviin 40–80 hehtolitran tammitynnyreihin ja osa pienempiin ranskalaisiin tammitynnyreihin, joista osa on uusia ja osa käytettyjä.

Lopputuloksena syntyy kirsikkaa ja kiehtovan lempeitä mausteisia aromeja sisäänsä kätkevä lempeä jättiläinen. Viini, jota todella voidaan pitää vertailukohtana muihin amaroneihin. Costaserassa on pehmeä suutuntuma, josta voi aistia kaakaota ja paahteisuutta, kirsikan ja luumun aromeja sekä aavistuksen kanelia ja vaniljaa – siis kaikki tarvittavat ainesosat täydelliseen paritukseen pitkään hautuneiden liharuokien, tai kypsien juustojen seuraan. Toki, hurmaahan tämä viini myös loistavasti sinällään.

2) Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2016

Tuhtia herkkua harvinaisesta alkuperäislajikkeesta | 65,98 €

Riserva di Costaseraa voidaan pitää Costaseran isoveljenä. Valmistuksessa on venytty joka vaiheessa hieman pikkuveljeä pidemmälle.

Todella erityisen Riservasta kuitenkin tekee viinin valmistuksessa käytetty Veneton alkuperäislajike Oseleta, joka ehti jo lähes kadota maailman viinikartalta ennen kuin Masi onnistui osaltaan lopulta elvyttämään sen. Harvinainen Oseleta tuo viiniin voimakkaampaa tanniinisuutta ja mineraalisempia sävyjä.

Masi Costasera Amarone Riserva Classico saa tumman täyteläisyytensä myös rypäleiden normaalia pidemmästä 120 päivän kuivatuksesta. Myös alkoholikäyminen on hieman normaalia hitaampi ja kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana kiehtovat maut kytkeytyvät yhteen. Alkoholikäymisen jälkeen yli kolmen vuoden tammikypsytys osittain uusissa, suurissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, luo viiniin majesteettista ryhdikkyyttä.

Pitkän kuivatuksen aikaansaama Botrytis-jalohomeen muodostuminen rypäleiden pinnalle synnyttää makeuden illuusion. Se yhdessä Oseletan tuoman runsauden kanssa luo unohtumattoman kokonaisuuden täynnä tummaa suklaata, luumua, hillottua kirsikkaa sekä kahvin paahteisuutta.

Riserva di Costaseran samettisen pitkä maku viihtyy parhaiten voimakasaromisten liharuokien seurassa. Voimakkaiden punaviinien ystävinä suomalaiset nauttivat Riservaa kuitenkin italialaisten tavoin myös täysin sinällään. Jos haluaa Riservan avautuvan vielä enemmän, ja voimakkuuden hieman hellittävän, viihtyy kyseinen viini kellarissa 30–35 vuotta.

3) Masi Campolongo di Torbe Amarone della Valpolicella Classico 2013

Masin elegantti kruununjalokivi | 152,98 €

Eleganttia Campolongo di Torbea voidaan pitää Masin kruununjalokivenä. Tätä hienostunutta amaronea valmistetaan vain äärimmäinen pieniä määriä ja ainoastaan parhaina vuosina.

Campolongon tarhat sijaitsevat Veneton parhaalla paikalla jyrkillä vuoren rinteillä. Tarhojen lounaaseen katsovat rinteet ja tuliperäinen maaperä tarjoavat erityisen kasvupaikan rypäleille, joista valmistettu viini on herkkä ja kompleksinen sekä pehmeän tanniininen.

Rypäleitä kuivataan perinteisessä kivitalossa tarhojen vierellä talven yli – vähintään 140 päivän ajan. Kuivatuksen jälkeen rypäleistä puristetaan mehu, jota alkoholikäymisen jälkeen kypsytellään kolmen vuoden ajan suurissa slovenialaisesta ja ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä. Tämän jälkeen Masin kellareiden aarre on saanut kypsyä vähintään kuusi kuukautta pullossa.

Lopputulos on samaan aikaan elegantti ja intensiivinen. Viinin tuoksussa on luumua, boysenmarjaa ja paahdettuja manteleita. Hienostunut maku on tasapainoinen ja intensiivinen, muttei päällekäyvä. Ainutlaatuinen Campolongo di Torbe on parhaimmillaan tuhtien liharuokien tai kovien juustojen kanssa, mutta valloittava myös sellaisenaan erityisessä hetkessä.

Jos puolestaan malttaa olla nauttimatta viiniä heti, on hyvä tietää, että tällaista huippuviiniä voi ikäännyttää kellarissa oikeissa olosuhteissa hyvinkin jopa 35–40 vuotta.

4) Masi Mazzano Amarone della Valpolicella Classico 2011

Majesteettinen amaronen prototyyppi | 152,98 €

Majesteettista Mazzanoa voidaan pitää amaronen prototyyppinä. Campolongon tavoin, tätä harvinaista herkkua valmistetaan vain parhaina vuosina ja silloinkin tuotantomäärät ovat alhaiset.

Kaikki Mazzanoon käytetyt rypäleet kerätään pieneltä Mazzanon tarhalta Valpolicellan sydämestä. Tarhan maaperä on kalkkikiveä ja sen mineraalirikas pintakerros ravitsee köynnöksiä, jotka kasvattavat herkullisen maukkaita rypäleitä.

Viiniin käytetään Valpolicellan alueen kolmea päälajiketta Corvinaa, Rondinellaa ja Molinaaraa. Ne pääsevät kuivumaan tarhan reunalla sijaitsevan, vanhan kivitalon bambutelineille vähintään 140 päivän ajaksi. Tämän jälkeen niistä puristetaan viini, joka kypsyy kolme vuotta suurissa slovenialaisesta ja ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä, ja matkaa sen jälkeen vähintään kuudeksi kuukaudeksi pulloon kypsymään.

Lopputulos on omalaatuinen ja erityinen amarone, joka kuvastaa täydellisesti rajattua kasvuympäristöään. Tuoksusta voi tunnistaa luumua ja kirsikoita. Täyteläisessä maussa tanniinit ovat pehmeät, mutta läsnä tukemassa kokonaisuutta. Pitkä jälkimaku puolestaan hivelee makunystyröitä. Mazzano pääsee oikeuksiinsa tuhtien liharuokien tai kovien juustojen kanssa – tosin, näin hieno viini on elämys myös sinällään. Säntillisimmät viininystävät varastoivat Mazzanoa myös kellariin, jossa se viihtyy oikeissa olosuhteissa jopa 35–40 vuotta.

 

“Mielestäni nämä viinit ovat meditaatioviinejä parhaimmillaan. Ne ovat kuin luotuja erityisiin hetkiin – hetkiin, joissa viinin voi antaa hetkeksi nousta näyttelemään illan pääosaa, varsinkin kun voi olla varma, että se lunastaa odotukset.”

Nautinnollisia hetkiä erityisten huippuviinien äärellä,

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.