4 x jouluviini

1.12.2021 - 5 x paras|

Etsitkö monikäyttöistä puna- tai valkoviiniä joulupöytään tai jouluiseen fiilistelyyn muuten vain? Tutut viinisuosikit ovat saaneet joulun kunniaksi tunnelmalliset uudet etiketit. Nappaa tästä Master of Wine Tuomas Meriluodon vinkkaamat joulun punaviinit ja valkoviinit.

1) Sangre de Toro Original Organic

Keskitäyteläinen klassikkopunaviini joulupöytään | 10,48€sangre de toro original jouluetiketti

Jouluna moni meistä tykkää nauttia tuttuja suosikkeja, jotka maistuvat herkullisilta niin pöydässä kuin sellaisenaan. Metsämarjoilta, villiyrteiltä ja mausteilta tuoksuva, mehevän makuinen Sangre de Toro Original Organic on ainakin mulle just tällainen jouluviini. Espanjassa viihtyvistä Garnacha- ja Cariñena -rypäleistä sekoitettu ”härkäviini” tuntuu istuvan monen muunkin makuun.

Maltilla tammitettu, notkean marjainen ja lempeätanniininen Sangre de Toro on hyvä punaviini joulupöytään: se ei dominoi kinkkua eikä laatikoitakaan. Pehmeän suunmyötäinen viini sopii joulukinkun ohella myös joulunpyhien rentoon naposteluun. Kootkaa lautaselle puolikovia espanjalaisjuustoja, kuten manchegoa ja zamoranoa sekä leikkeleitä, oliiveja ja paprikaa.

2) Erlenbacher Kayberg Riesling

Joulun valkoviini tulee tässä | 12,90€ erlenbacher kayberg riesling jouluetiketti

Jos multa kysytään, perinteinen joulun kalapöytä ja sitä siivittävä riesling ovat vuoden kohokohta! Voimakasmakuisten ja suolaisten joulukalojen kaveriksi kannattaa valita kepeä, raikas ja puolikuiva riesling, kuten terästankeissa valmistettu saksalainen Erlenbacher Kayberg Riesling.

Tämä Württembergin alueelta tuleva jäntevän hapokas ja avoimen hedelmäinen valkoviini tuoksuu aprikooseilta, persikoilta ja hitusen kesän kukiltakin. Erlenbacher Kayberg Riesling on hyvä jouluviini myös sushille ja äyriäissalaatille siinä vaiheessa pyhiä, kun tekee jo mieli jotain muuta kuin suomalaista jouluruokaa. Tätä saksalaista siemailee ilokseen sellaisenaankin.

3) Esporão Monte Velho Biológico

Trendikäs punaviini jouluksi | 11,99€ esporao monte velho biologico jouluetiketti

Portugalin punaviinit ovat nousseet valtaisaan suosioon, eikä ihme: ne tarjoavat persoonallisia makuelämyksiä fiksuun hintaan. Joulukinkun kanssa on kuitenkin turha tarjota tuhteja, tammisia portugalilaisia. Jos etsit punaviiniä joulupöytään, kokeile mieluummin terästankeissa kypsytettyä, notkean raikasta Esporão Monte Velho Biológico -luomuviiniä.

Alentejon alueelta tuleva, kypsällä hedelmäisyydellään hurmaava Esporão Monte Velho Biológico on mielenkiintoinen tapaus, sillä puolet sen kahdeksasta rypälelajikkeesta on Portugalin omia rypäleitä. Täydellinen jouluviini kinkulle ja uunijuureksille! Jos joulun välipäivinä alkaa tehdä noutopizzaa tai falafeleja, tämä punaviini tykkää niistäkin.

4) Anselmann Weissburgunder Trocken

Toinen joulun valkoviini Saksasta | 10,99€ anselmann weissburgunder trocken jouluetiketti

Weissburgunderista – eli Ranskassa ja muualla Pinot Blanc -nimellä tunnetusta rypäleestä – tehdyt valkoviinit ovat siitä kivoja viinejä, että ne sopivat monenlaisten herkkujen kylkeen. Saksasta, Pfalzin alueelta tuleva Anselmann Weissburgunder Trocken onkin siinä mielessä hyvä jouluviini, että se sopii niin jouluaterialle kuin välipäivien rentoon nautiskeluun.

Tämä sitrushedelmiltä, päärynöiltä ja omenoilta tuoksuva weissburgunder on nimensä mukaisesti kuiva viini, jossa on mukavaa täyteläisyyttä ja runsautta. Nauti jouluateriaa ennen tarjoiltavien alkupalojen kanssa tai graavisiian ja tillisilakan kaverina. Ja kun joulun jälkeen tekee mieli keveämpää, tee Anselmann Weissburgunder Trockenin kaveriksi kevyt kanasalaatti tai kasviksia.

Hyvää joulun odotusta!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

KATSO MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.