3 yleisintä virhettä juustojen ja viinin yhdistämisessä – vältä nämä mokat!

10.11.2023 - Artikkelit|

Moni valitsee juustotarjottimen kaveriksi punaviinin, vaikka valkoviinihyllyltä löytyisikin monesti parempia mätsejä juustoille.

Juustotarjottimien sesonki on täällä! Master of Wine Tuomas Meriluoto vinkkaa kääntämään juustojen ja viinien yhdistämisessä ajatusmaailman päälaelleen.

– Yleensä ihmiset ostavat ensin juustoja, minkä jälkeen aletaan miettiä niille viiniä. Mutta jos menee Alkoon kertomaan, että juustotarjottimella on vuohenjuustoa, sinihomejuustoa ja mustapekan pippurijuustoa, on tällaista tarjotinta mahdotonta ratkaista yhdellä viinillä.

Meriluoto ehdottaakin valitsemaan ensin viinin, jota haluaa tarjota ja tämän jälkeen etsimään sille parhaiten sopivia juustoja. 

VIRHE 1: Ajatellaan, että punaviini on ainoa oikea juoma juustoille

Monet yhdistävät juustotarjottimen pariksi nimenomaan punaviinin. Master of Wine Tuomas Meriluoto neuvoo toisenlaista lähestymistapaa.

– Valkoviinit toimivat huomattavasti paremmin ja laajemmin eri juustotyyppien kanssa. Ainoa juustotyyli, jolle punaviini on valkoviiniä parempi vaihtoehto, ovat kovat ja suolaiset juustot, Meriluoto neuvoo.

Jos haluaa nauttia juustojen kanssa nimenomaan valitsemaansa punaviiniä, voi tarjottimelle koostaa parmesaania, comtéa ja manchegoa.

Muutoin kannattaa rohkeasti suunnata Alkon valkoviinihyllylle.

– Esimerkiksi chevre vaatii rinnalleen hapokkaan valkoviinin, brie viihtyy runsasaromisen, esimerkiksi tammisen chardonnayn kanssa ja sinihomejuusto tarvitsee viiniparilta jo jonkin verran sokeria. 

KOKEILE MAKUPAREJA:

VIRHE 2: Juustopöydässä pitää olla viinirypäleitä

– Viinirypäleiden kirpeys ja vihreä aromimaailma ei ole toimivin makupari viinien kanssa, vaikka niitä usein juustotarjottimelle mukaan katetaankin, Meriluoto kertoo.

Juustotarjottimelle kannattaa valita makeampia hedelmiä, kuten kypsää persikkaa, tuoreita viikunoita tai persimoneia. Myös taatelit tuovat makeutta juustotarjottimelle ja pähkinät sopivat juustojen kanssa tarjottaviksi.

Jos juustojen kanssa haluaa yhdistää nimenomaan viinirypäleitä, terttu kannattaa käyttää uunissa. Lorauta pinnalle vähän oliiviöljyä sekä rouhaise suolaa ja paahda 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Kaikkein makeimpia uuniviinirypäleistä tulee silloin, kun terttu on ensin ollut joitain päiviä pöydällä ja ensimmäiset rypäleet ovat alkaneet mennä hieman jo kurttuun.

VIRHE 3: Sinihomejuustolle yhdistetään punaviini

– Sinihomejuusto on niin suolainen ja makumaailmaltaan intensiivinen, että se jättää punaviinin hedelmäisyyden varjoonsa, jolloin viinistä jää tanniininen sekä metallinen fiilis. Sinihomejuusto tykkää esimerkiksi makeasta tai puolimakeasta valkoviinistä, Meriluoto vinkkaa.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.