3 x viinitila Kaliforniassa – koe ainakin nämä!

19.9.2022 - Artikkelit|


Kalifornia on Yhdysvaltojen ylivoimaisesti suurin viinintuottaja, sillä alueella tuotetaan noin 90 prosenttia maan viineistä. Osavaltion eri kolkkiin yltävät merituulet luovat tiloille omintakeisen ilmaston. Kalifornia on tunnettu etenkin Zinfandel- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistään. Esittelemme kolme keskenään erilaista ja vierailemisen arvoista viinitilaa alueelta!

black stallion hevonen

1. Black Stallion Estate Winery

OSOITE: 4089 Silverado Trail, Napa, CA 94558

Black Stallion -viinitilan pihalle saavuttaessa luonnollisen kokoinen musta hevospatsas tervehtii vierailijoita. Samainen tumma ori löytyy myös tilan viinien etiketeistä. Kyse ei ole sattumasta, vaan tilan rakennuksessa on aiemmin sijainnut hevostalli, joka on sittemmin remontoitu viinimöksi.

Napa Valleyssa sijaitsevan viinitilan pihalta löytyy myös supermielenkiintoinen, toistakymmentä eri viinilajikkeita esittelevä köynnösrivistö. Sen rypäleitä popsimalla pääsee konkreettisesti tutustumaan eri lajikkeisiin.

black stallion tuomas meriluoto

Black Stallionin viinit ovat viinintekijä Ralf Holdenriedin ja hänen tiiminsä tulkintoja kunkin vuoden sadosta. Taustalla saattaa olla kymmeniä eri sekoituksia ja niiden vertailua ennen kuin lopullinen viiniblendi syntyy. Tavoite on kuitenkin aina sama: luoda tasapainoisia viinejä, jotka vangitsevat parhaiten Napa Valleyssa kasvaneiden lajikkeiden vivahteet.

Viinien makuun Black Stallionilla pääsee upeissa maisemissa: etuterassilla taustalle piirtyvät Vaca Mountains ja The Barrel Roomista on puolestaan suora näköyhteys tammitynnyreiden täyttämään kellariin. Tilalle on mahdollista napata mukaan myös omat piknik-eväät ja nauttia ohjatusta tastingista puutarhan keskellä.

FIILISTELE SUOMESTA KÄSIN: Alkosta on saatavilla Black Stallion Cabernet Sauvignon 2019 (29,99€) Roteva ja voimakas punaviini on saanut Alkon makusymboleista kylkeensä nautiskelujuoman kuvakkeen. Täyteläinen punaviini on omiaan myös voimakkaille juustoille, grillatuille lihoille sekä riistalle.

marimar torres viinitalo

2. Marimar Estate Winery

OSOITE: 11400 Graton Rd, Sebastopol, CA 95472

Viini on aina ollut osa Marimar Torresin elämää. Hän syntyi Barcelonassa vuonna 1945, ja Torresin perheen viinimatkat kuljettivat hänet lopulta Amerikkaan, jossa Kaliforniasta löytyi hänelle koti vuonna 1975.

Marimar aloitti viininviljelyn istuttamalla ensin Chardonnayta ja pari vuotta myöhemmin myös Pinot Noiria. Ensimmäinen Marimarin valmistama chardonnay hurmasi hänen isänsä, joka huokaisi ihastuksissaan viinin olleen parasta hänen koskaan maistamaansa chardonnayta – lopullinen hyväksyntä suvun ensimmäiselle naisviinintekijälle oli näin ollen annettu.

Uusi sukupolvi viinintekijöitä luo tilalla myös jo uraansa, sillä vuonna 1988 syntynyt tytär Cristina on nuoresta pitäen ollut mukana viinitilan töissä. Torresin suvussa yritystoiminta on siirtynyt isältä pojalle jo viidesti, mutta aikanaan siirto Marimarilta Cristinalle tulee olemaan ensimmäinen äidiltä tyttärelle.

marimar torres viini

Marimar Estate Winerylla ei voi olla aistimatta espanjalaista vieraanvaraisuutta. Viinitilan päärakennus on sisustettu katalonialaiseen tyyliin, ja lähellä sijaitseva Marimarin oma koti on kuin espanjalaisen kulttuurin runsaudensarvi. Jos pääset maistamaa Marimarin tapaksia tai kuuluisaa paellaa, olet onnenpekka! Marimarin tastingeissa salissa saattaa seikkailla myös karvaisia vieraita, sillä hänen koiransa Chico ja Bonita ovat viinitilan kunnia-asukkaita – bongaa pihalta eläimistä tehdyt koirapatsaat!

FIILISTELE SUOMESTA KÄSIN: Marimar Estate Wineryn viinejä voi maistella Ravintola Versionissa (Unioninkatu 14, Helsinki).

francis coppola viinitalo

3. Francis Ford Coppola Winery

OSOITE: 300 Via Archimedes, Geyserville, CA 95441

Elokuvantekijä Francis Ford Coppolan tilukset ovat kuin Disney World muiden viinitilojen joukossa. Piha-aluetta halkoo iso uima-allasalue, lapsille on rakennettu oma tiipii-teltta ja sisätiloihin on laitettu esille jos jonkinlaista elokuvarekvisiittaa; bongaa ainakin Oscar-patsaat, Kummisetä-elokuvasta tuttu jykevä pöytä, Dracula-leffan puvustukset sekä Tucker-elokuvan viininpunainen auto.

francis ford coppola

Tilan historiassa on myös suomalaisilla ollut näppinsä pelissä, sillä Gustave Niebaum osti vuonna 1880 Inglenookin viinitarhan ja sitä ympäröineet tilukset itselleen. Hänen viininsä keräsivät kehuja ja pokkasivat esimerkiksi Pariisin maailmannäyttelyssä useita palkintoja. Tila siirtyi Francis Ford Coppolalle vuonna 1975.

Coppolan tilalla voit varata itsellesi viinitastingin tai elämyksellisen viinikierroksen bocciaa pelaten. Henkilökunnan tarinat Coppolan innovatiivisuudesta ja mahdottomienkin ideoiden toteen saattamisesta hurmaavat kuulijansa ja saavat tilan viinit maistumaan entistä herkullisemmilta.

Tältä tilalta ei tarvitse lähteä kotiin tyhjin käsin, sillä lukuisten viinien lisäksi tilan kaupassa on tarjolla erilaisia ruokatarvikkeita, elokuvien inspiroimia t-paitoja, take away -viinilaseja, pullonavaajia, lippiksiä, keittokirjoja…

francis coppola viinitila

Coppola nauttii hyvästä ruuasta, joten yltäkylläisiä herkkuja on tarjolla sekä viinitilalla että myös San Franciscon sykkeessä perheen ravintolassa Café Zoetropessa (916 Kearny St, San Francisco, CA 94133). Ravintolan ylitsevuotavan runsas sisustus on kuvaamisen arvoinen ja paikan päällä pääsee myös näkemään Coppolan perheelle varatun pöydän – se odottaa aina valmiudessa perheen vierailuja varten.

FIILISTELE SUOMESTA KÄSIN: Maista Alkosta Coppola Diamond Collection Zinfandel 2018 (19,99€) Keskitäyteläisestä punaviinistä löytyy mustaherukkaa, viikunaa ja vaniljaa. Mätsää viini voimakkaille juustoille, monipuolisesti erilaisille liharuuille sekä grillattaville.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.