5 x viini verkkokaupasta

13.9.2021 - 5 x paras|

Alkon verkkokauppaan on syksyn kunniaksi saapunut mielenkiintoisia uutuusviinejä. Mitkä niistä – ja muista hyvän hinta-laatusuhteen verkkokauppaviineistä – löytävät näin iltojen pimetessä tiensä Master of Wine Tuomas Meriluodon pöytään?

1) Gerard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir

Persoonallista luomu-pinot’ta Languedoc-Roussillonista | 21,90€

Entisen rugbytähden, sittemmin palkittuna viinintekijänä kunnostautuneen Gérard Bertrandin portfoliosta löytyy runsaansi luomusti tuotettuja valko-, puna- ja roseeviinejä. Yksi näistä on Pyreneiden vuoriston juurelta tuleva Domaine de l’Aigle Pinot Noir – rubiininpunainen, kepeä ja aromaattinen, upean tyylikäs punaviini.

Tämä karpaloilta, vadelmilta ja vienosti mausteiltakin tuoksahtava suodattamaton pinot noir on maultaan mehukkaan keskitäyteläinen ja herkullisen marjainen. Se tykkää, kun lautasella on klassista rakuunakanaa tai paistettua lohta. Jos olet juustofani, kata pöytään pehmeitä, mietoja juustoja – ja muistaa viilentää pullo ennen avaamista, sillä pinot noirit maistuvat parhailta hivenen viileinä.

2) Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba

Uutuus-barberaa Piemontesta | 15,90€ fontanafredda raimonda

Juuri Alkon tilausvalikoimaan saapunut Fontanafredda Raimonda Barbera d’Alba tulee baroloistaan tunnetulta viinitilalta – ja monen mielestä Piemonten parhaalta Barbera-alueelta. Tyylikkäästi tammitetun, Barbera-rypäleelle tyypillisen hapokkaan punaviinin tuoksusta löytyy niin hedelmäisyyttä, kukkeutta, yrttejä kuin muitakin mausteita.

Kestävän viljelyn nimiin vannovan Fontanafreddan mehevä barbera viihtyy etenkin liharuokien kaverina. Kokeile hirvipyöryköitä tai marokkolaisittain maustettuja lammaspyöryköitä – tai jos liharuoat eivät iske, vaikkapa falafeleja. Myös kovat ja voimakasaromiset juustot pelittävät tämän punaviinin rinnalla.

3) Domaine Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Ranskan aurinkoa lasiin | 14,98€

Onko Côtes de Cascognen nimi jo sulle tuttu? Jos ei vielä, ei haittaa: nyt voit tutustua tähän Lounais-Ranskan nousevaan viinialueeseen herkullisen, tilausvalikoimaan juuri saapuneen sauvignon blancin kautta! Domaine Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on tyylikkään mineraalinen ja sitruksisen pirteä valkoviini, josta löytyy myös kypsempää eksoottista hedelmää ja herukkaa.

Pöydässä Domaine Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc viihtyy selkeämakuisten merenelävien rinnalla. Pyöräytä esimerkiksi simppeli jokirapupasta tai huumaavan ihana bouillabaisse-soppa. Toimii myös graavisiian ja yrttisen äyriäisrisoton parina.

4) Grant Burge Barossa Ink Shiraz

Aussihurmuri lämmittää kesän jälkeen | 13,90€

Kun kesä jää taakse, lasista saa tulvahtaa Australian aurinko. Upean muhkeista ja herkullisista Shiraz-punaviineistään tunnettu Barossan laakso on alue, jolta tulee tämäkin viini: Grant Burge Barossa Ink Shiraz. Tummanpuhuva, tuhti ja jäännössokerin pyöristämä viini avaa pelin aromikimaralla, josta nenään leijailee herukkaa, tummakirsikkaa, lakua, suklaata, eukalyptusta ja minttua.

Maultaan täyteläinen mutta tanniineiltaan pehmeä Grant Burge Barossa ink Shiraz viihtyy pöydässä pippuripihvin ja possunribsien kaverina sekä tykkää makkaroista, joissa on kunnolla ytyä ja yrttejä. Tätä viiniä ja luharuokaa saattelemaan sopivat niin hedelmäiset lisäkkeet, valkosipuliperunat kuin papu-herkkusienipaistoskin.

5) That’s Neiss Tinto Réserve

Rotevaa ja voimakasta punaviiniä syysiltoihin | 14,89€

Moni tuntee Axel Neissin valkoviinit ja rieslingroseen, mutta nyt tältä Pfalzin alueen kärkinimiin kuuluvalta laatutuottajalta on tullut verkkokauppaan roteva punaviini! Cabernet Franc -rypäleen ohella That’s Neiss Tinto Réserve -viinistä löytyy jänniä Portugieser- ja Cabernet Dorsa -lajikkeita – ja tuoksusta mustaherukkaa, boysenmarjaa sekä tammen paahdetta.

Kun kelit viilenevät, on pataruokien aika… ja ne vasta sopivatkin tälle kypsää hedelmää kielelle pukkaavalle, hennon yrttiselle viinille! That’s Neiss Tinto Réserve on myös hiilineutraali punaviini eli sen valmistamisesta syntynyt hiilijalanjälki on kompensoitu nollille.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.