3 x väkevöity herkkuviini

13.11.2020 - 5 x paras|

Ulkona kylmenee, lasissa lämpenee. Mistä löytyisi syntisen hyvä madeira tai portviini? Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi kolme väkevöityä herkkuviiniä, jota kannattaa kokeilla tänä talvena.

1) Dow’s Nirvana Reserve Port

Täsmäviiniä tummalle suklaalle | 15,99€

Ulkona kylmenee, kylmetköön! Vuoden paras portviiniaika on käsillä, ja samaa mieltä ovat monet tummaan suklaaseen hurahtaneet. Dow’sin portviinitalo kehittikin suklaafaneille ikioman portviinin, joka korostaa tumman suklaan upeimpia ominaisuuksia. Näin Dow’s Nirvana Reserve Portista tuli intensiivinen, ruusuarominen ja tanniinirakenteeltaan tuntuva paketti.

Tämä lämmittävän mausteinen ja tummalla kirsikalla liehittelevä portti maistuu jumalaisen hyvältä kaakaopitoisuudeltaan reippaan (60–75 %) suklaan sekä tietysti suklaakakkujen ja -leivonnaisten kanssa. Myös stilton-juusto, oliivit ja saksanpähkinät ajavat asian. Touriga Nacionalin, Tinta Barrocan ja Tinta Rorizin lisäksi Dow’s Nirvana Reserve Portissa on lisäksi Touriga Franca- ja Tinto Cão -rypäleitä.

2) Blandy’s Santa Luzia Madeira

Herkkua kakuille, juustoille ja keittiöön | 11,79€

Käsi sydämellä: milloin olet viimeksi nauttinut madeiraa? Jos et ihan hetkeen, nyt on just hyvä aika vuodesta siemailla Blandy’s Santa Luzia Madeiraa – rakastettua klassikkoa, joka tuppaa jäämään kuivuvan kuluttajamaun jalkoihin. Tämä madeira avaa pelin karamellimaisilla, suklaisilla ja kuivattuja hedelmiä muistuttavilla aromeillaan. Hilloinen, taatelinen, mausteisen makea ja hitusen hapettunut maku hurmaa suussa, ja hapokas loppu raikastaa kivasti kokonaisuuden.

Blandy’s Santa Luzia Madeira on mahtava viini kuivakakkujen, vanukkaiden ja voimakkaiden juustojen kaveriksi. Tinta Negra -rypäleestä tehty madeira natsaa myös leivontaan sekä elävöittää suolaiset kastikkeet. Tiesitkö muuten, että vuonna 1811 perustettu Blandy’s on tänä päivänä ainut yhä perheomisteinen talo alkuperäisistä madeira-tuottajista?

3) Dow’s Trademark Finest Reserve Port

Ryhtiä vaikka muille jakaa | 19,99€

Portviinikö ällömakeaa? Ehei, ei ainakaan tämä Dow’sin historiallisen portviinitalon taidonnäyte! Jo 1798 perustettu Dow’s on kuulu tyylikkäistä vuosikertaporteistaan, joista löytyy ryhtiä sekä kivasti kuivattavaa napakkuutta. Douro-joen laaksossa tehty Trademark Finest Reserve Port on Dow’sin nimikkosekoitus – sekoitus runsaita ja täyteläisiä portviinejä talon omilta tarhoilta.

Tähän aikaan vuodesta Dow’s Trademark Finest Reserve Portia siemailee lämmikkeeksi sellaisenaan, mutta makukokemus nousee uusiin sfääreihin, kun paritat tämän kypsän hedelmäisen ja komean mausteisen viinin sinihomejuustolle ja viikunoille – tai suklaajälkkäreille tai vaikka kirsikkapiiraaalle. Nautintoa voi myös pitkittää, sillä tämä portti säilyy avattuna jopa viikkoja. Ja ne rypäleethän ovat kotoperäisistä lajikkeistaan – syystäkin – ylpeän Portugalin punaiset kruunut Touriga Nacional ja Tinta Barroca sekä Tinta Roriz, joka espanjalaisten puolella tunnetaan Tempranillona.

Toivottavasti nämä herkut lämmittävät pimeän talven keskellä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

 

Eikö Tuomaksen suosittelemaa viiniä löydykään lähimyymäläsi hyllystä?
Tiesithän, että voit nykyään toivoa lempiviiniäsi osaksi lähimyymäläsi valikoimaa. Alkotoive.fi on Alkon uusi palvelu, jonka kautta voit lähettää oman toiveesi myymälöiden valikoimista vastaaville valikoimamestareille.

PIDÄT VARMASTI MYÖS NÄISTÄ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.