3 x Prosecco Rosé

17.11.2020 - 5 x paras|

Pitkä odotus on vihdoin palkittu: suosittua proseccoa saa nyt roseena! Lukaise tästä, miten prosecco rosé eroaa vaaleasta proseccosta ja käy hakemassa kuuma uutuus testiin! Tekstin lopusta löydät Master of Wine Tuomas Meriluodon luonnehdinnat viineistä.

Proseccon suosio kasvulle ei näy loppua. Maailmalla myytiin viime vuonna huimat 486 miljoonaa pulloa tätä Pohjois-Italian Venetossa valmistettavaa kuohuviiniä – eli miltei kaksi kertaa cavan (250 milj. ploa) verran. Miksi prosecco on niin suosittua?

– Prosecco -kuohuviinien suosio perustuu niiden helppoon lähestyttävyyteen sekä hintansa, että makuprofiilinsa puolesta. Nämä taas edelleen perustuvat molemmat Charmat -menetelmään jolla Proseccot valmistetaan. Osaavissa käsissä käytetty Charmat, eli niin kutsuttu tankkimenetelmä tuottaa erittäin hedelmävetoisia ja raikkaita kuohuviinejä joista on helppo tykätä. Lisäksi tankkimenetelmä on helppoutensa ohella melko kustannustehokas valmistusmenetelmä, joten Proseccojen hinnat eivät päätä huimaa vaan niistä voi nauttia ihan jokainen viininystävä, Master of Wine Tuomas Meriluoto selventää.

Odotus on ohitse 

Viinialan lehdet ovat jo pitkään spekuloineet sitä, milloin proseccon vaaleanpunainen versio mahtaa tulla markkinoille. Nyt prosecco-fanit meillä ja muualla saavat ilahtua siitä, että rakastettua kuohuviiniä saa vihdoin roseena. Prosessi tähän pisteeseen on ollut pitkä, ja uusi luokitus eli Prosecco Rosé DOC astuu voimaan tässä kuussa.

Jos joku teistä on tällä välin törmännyt esimerkiksi Amerikassa ”roseeproseccoina” myytäviin italialaisiin roseekuohuviineihin, niillä ei ole mitään tekemistä Veneton maakunnasta tulevan aidon roseeproseccon kanssa: sitä on saanut pullottaa vasta marraskuun 2020 alusta lähtien. Ensimmäinen markkinoille saapuva vuosikerta perustuu siis vuoden 2019 rypälesatoon.

Vuoden 2021 alussa markkinoille saapuu puolestaan vuoden 2020 ensimmäiset roseeproseccot.

Miten roseeprosecco eroaa tavallisesta?

Prosecco-alueen lainsäädännön mukaan roseeproseccossa tulee olla vähintään 85 prosenttia paikallista Glera-rypälettä – aivan kuten vaaleassakin proseccossa. Loput 15 prosenttia voi olla tummaa Pinot Noir -lajiketta, joka Italiassa tottelee nimeä Pinot Nero. Mutta toisin kuin vaaleassa proseccossa, roseeproseccossa Pinot Noir saa laskea värinsä viiniin. Roseeproseccot ovatkin tyypillisesti marjaisempia, intensiivisempiä ja viinillisempiä kuin vaaleammat lajitoverinsa.

Mitä viininvalmistukseen tulee, Prosecco Rosé DOC -kriteerit ovat Prosecco DOC -kriteerejä tiukemmat, joskaan roseeproseccolle ei ainakaan toistaiseksi saada Italian viinien ylimmän DOCG-laatuluokan statusta. Roseen valmistusta koskee siis muutama erilainen sääntö:

  • Roseeproseccon on oltava aina vuosikertakuohuviiniä, toisin kuin vaaleiden proseccojen.
  • Roseeproseccon makeusasteet ovat: rutikuiva brut nature (sokeria 0-3 grammaa litrassa) kohdeen), brut(sokeria max. 12 g litraa kohden) sekä extra-dry (sokeria 12–17 g/l).
  • Roseeproseccon tulee myös viettää hiivasakkansa päällä vähintään 60 päivää, joka on selvästi pidempään kuin vaalealla proseccolla.

Monenlaisia käyttötarkoituksia

Viininä roseeprosecco sopii raikkaaksi nautiskelujuomaksi sellaisenaan, mutta se yllättää myös ruokaystävällisyydellään! Lue alta, millaisista herkuista pinkki triomme tykkää.

1) Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Terhakan tyylikäs hurmuri | 13,99€

Proseccon sydänalueella Valdobbiadenessä toimiva Canevelin perhetila on tunnettu ja arvcostettu laatuproseccon tuottaja, joka tuo nyt markkinoille ensimmäisen roseepullotteensa. Hienostuneen korallinpunainen, punaisten marjojen ja ruusun aromeilla leikittelevä Casa Canevel Prosecco Rosé Brut on valmistettu perheen omilta tarhoilta kerätyistä Glera- ja Pinot Nero -rypäleistä.

Maultaan raikkaan persikkainen ja vadelmainen, harmoniaa hehkuva Casa Canevel Prosecco Rosé Brut sopii kilistelyyn ja rentoon yhdessäoloon. Tai mikset ilahduttaisi kaveria tai kollegaa pirskahtelevalla joululahjalla nyt kun ne pirskahtelevimmat pirskeet on tältä talvelta pitkälti peruttu? Pöydässä tämä kuiva roseeprosesso viihtyy pikkusuolaisten ja kepeiden äyriäisherkkujen kyljessä.

2) Cielo Prosecco Rosé Extra-Dry

Miellyttävän pehmeä tuttavuus | 10,99€

Köynnösten hyvinvointiin ja vastuulliseen viljelyyn panostava Cielo e Terran perhetila on myös lanseerannut oman roseeprosecconsa. Ruusunpunertava Cielo Prosecco Rosé Extra-Dry tuoksuu mansikoilta ja kirsikoilta – ja hyväilee suuta hedelmäisellä, hieman makeammalla pehmeydellään.

Tämä lempeä ja puolikuiva prosecco avaa rennot illanistujaiset ja viihtyy pöydän antimien parissa. Cielo Prosecco Rosé Extra-Dry istuu suolaisten pikkupiiraiden ja vähän maustetumpienkin sormisyötävien kylkeen. Ja vaikka mansikka-aika on juuri nyt kaukainen ajatus, kokeile tätä kuohuviiniä mansikkajäätelön tai marjoja sisältävien, ei-niin-makeiden pikkuleivonnaisten kera.

3) Jeio Prosecco Rosé Brut

Mineraalinen ja mansikkainen herkkupala | 14,99€

Kolmas vaaleanpunainen uutuus tulee laatutietoisena prosecco-tuottajana jo pitkään tunnetun Bisolin perheen tilalta, joka viljelee maitaan upeilla Cartizzen kukkuloilla, Valdobbiadenen sydänalueen sydämessä. Herkän vaaleanpunainen, koralliin vivahtava Jeio Prosecco Rosé Brut hurmaa mansikkaisilla ja kukkeilla aromeillaan sekä tyylikkäällä kuohullaan.

Metsämansikkaista ja sitruunaista makumaailmaa sekä raikkaan mineraalista suutuntumaa tarjoileva Jeio-roseeprosesso on oiva seuralainen kylmille alkupaloille ja pikkusuolaisille sekä jälkkäreille sieltä raikkaammasta päästä. Myös loistava aperitiivi.

Maistuvia hetkiä vaaleanpunaisten uutuuksien parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

 

Eikö Tuomaksen suosittelemaa viiniä löydykään lähimyymäläsi hyllystä?
Tiesithän, että voit nykyään toivoa lempiviiniäsi osaksi lähimyymäläsi valikoimaa. Alkotoive.fi on Alkon uusi palvelu, jonka kautta voit lähettää oman toiveesi myymälöiden valikoimista vastaaville valikoimamestareille.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.