3 x paras viini kinkulle

2.12.2020 - 5 x paras|

Joulu tulla jollottaa, mutta onko kinkkuviini vielä hakusessa? Nappaa tästä Master of Wine Tuomas Meriluodon viinisuositukset joulupöytämme ykkösherkulle.

1)Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir

Notkeaa yhden palstan viiniä Chilestä | 14,98€

Vaikka tähän vuodenaikaan tekee mieli nauttia muhkeita punaviinejä, possunlihaan ja neilikkaiseen sinappikuorrutukseen ei kannata yhdistää turhan tuhtia tai tanniinista viiniä. Kepeä ja maukkaan marjainen Pinot Noir -rypäle istuu huomattavasti notkeammin joulukinkun kylkeen. Viileässä San Antonion laaksossa viihtyvästä rypäleestä valmistettu Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir natsaa kinkun makumaailmaan täydellisesti.

Tuoksumaailmaltaan kivan kirsikkaisessa ja vadelmaisessa punaviinissä on tyylikkäät hapot sekä suuta kutkuttavan hedelmäinen maku. Block 21 nimessä kertoo, että kaikki viiniin käytetyt rypäleet on kerätty yhdeltä ja samalta tarhalta, jota viljellään luomusti. Muistathan vaan sitten viilentää tätä viiniä hetki ennen tarjoilua? Pinot noir nimittäin maistuu parhaalta 14–16-asteisena. Puoli tuntia jääkaapissa riittää.

2) Digno Cabernet Sauvignon Rosé

Täyteläistä roseeta samasta suosikkimaasta | 10,99€

Cabernet Sauvignon on monelle meistä tuttu punaviinirypäle, mutta entäpä rypäleestä tehty roseeviini? Jos ette vielä ole kokeilleet tätä herkullista chileläisroseeta, maistakaa ihmeessä nyt kinkun kanssa! Central Valleyn alueelta tuleva Digno Cabernet Sauvignon Rosé on roseeksi sen verran täyteläinen tapaus, että joulupossu lisäkkeineen tykkää.

Kesän marjoilta ja kirsikoilta tuoksahtavassa roseessa on myös himppu jäännössokeria, mikä tekee siitä oivan makuparin neilikkaiselle sinappihunnullekin. Ja mikä parasta, Digno Cabernet Sauvignon Rosé viihtyy myös joululaatikoiden, rosollin sekä pasteijoiden ja pateiden kaverina.

3) Noble Vines 667 Pinot Noir

Herkkupinot’ta Kaliforniasta | 15,99€

Kalifornialla on vankka maine täyteläisten Cabernet Sauvignon -punaviinien mekkana, mutta alueella hanskataan loistavasti myös kepeämmät punaiset. Viileällä Montereyn rannikkoalueella viihtyvästä Pinot Noir -rypäleestä tehty Noble Vines 667 Pinot Noir on herkullinen, kypsän marjainen – ja pinot’ksi suht täyteläinen – viini, joka avaa pelin mustikan ja herukoiden tuoksulla.

Tämä paikallisen ekosertifikaatinkinin omaava, mehevä hurmuri istuu kivasti kinkun ja sitä saattelevien laatikoiden seuraan, eikä kavahda rosolliakaan. Ja mikäli numerosarja Noble Vines 667:n nimessä kiinnostaa, niin sillä viitataan tämän tilan Pinot Noir -köynnösten klooniin numero 667, jonka alkuperä paikantuu Ranskan Burgundiiin, maailman tunnetuimmalle Pinot Noir -alueelle.

Toivottavasti näillä vinkeillä kinkkuviinin valinta helpottui!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

 

Eikö Tuomaksen suosittelemaa viiniä löydykään lähimyymäläsi hyllystä?
Tiesithän, että voit nykyään toivoa lempiviiniäsi osaksi lähimyymäläsi valikoimaa. Alkotoive.fi on Alkon uusi palvelu, jonka kautta voit lähettää oman toiveesi myymälöiden valikoimista vastaaville valikoimamestareille.

LUE MYÖS!

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.