3 x mökkiviini – kalanyytit ovat helppoa kesäruokaa

2.7.2025 - Artikkelit|

Kalanyytit grillissä on kesän helpoin ja herkuin ruoka! Ruoka valmistuu reilussa puolessa tunnissa – nopeamminkin, jos käytät kypsiä perunoita. Resepti löytyy artikkelin lopusta!

Näillä kolmella viinillä pärjää kaikissa kesän mökkitilanteissa! Kaikki viinit ovat syntyneet legendaarisen Torresin viinisuvun osaavissa käsissä.

Perheyritys mielletään monessa suhteessa alansa edelläkävijäksi. Drinks International -lehti on valinnut Familia Torresin maailman arvostetuimmaksi viinitaloksi useita kertoja – viimeksi juuri vuonna 2024.

Torres valmistaa viinejä jo viidennen sukupolven voimin eri puolilla Espanjaa. Tämän lisäksi perhe tuottaa viinejä Chilessä ja Yhdysvaltain Kaliforniassa.

PUNAVIINI: Miguel Torres M Blend 2022 (14,98 €)

Korkkaa M Blend, kun grillistä nousee esimerkiksi lihavartaita tai chimichurrilla kuorrutettua entrecotea. Jos kohdalle osuu kolemapi kesäsää, tämä viini on omiaan myös pitkään hautuneille tomaattipohjaisille pataruuille.

M Blend -punaviini tulee Chilestä Maulen laaksosta, jossa taso on noussut huimasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Välimerelliset lajikkeet tuottavat täällä upeita viinejä. Tästä blendistä löytyy kolmea kesägrillaajan kaverirypälettä: Cabernet Sauvignon, Carignan ja Syrah.

VALKOVIINI: Viña Esmeralda 2024 (11,48 €)

Viña Esmeralda on suoranainen kesäklassikko! Se on täydellinen terassiviini – muista kylmentää viini niin hyvin, että kesäkuumalla viinilasi suorastaan hikoilee.

Tämä espanjalainen viini on omiaan kesäisten salaattien kanssa nautittavaksi ja myös aina, kun ruuasta löytyy esimerkiksi parsaa tai avokadoa. Puolikuiva valkkari sopii tarjolle myös mainiosti, kun pöytää katetaan hieman mausteisempia aasialaisia ruokia.

ROSEEVIINI: Miguel Torres Rosé Pinot Noir 2023 (15,49 €)

Kalanyytit ovat ylistys Suomen kesälle! Voit käyttää nyyteissä juuri niitä kasviksia, joista pidät tai joita on sesongissa saatavilla. Voit myös leikitellä väreillä ja kasvisten rakenteilla. Myös kalan kanssa voit mennä mieltymystesi mukaan. Ahven tai kuha sopii hentojen kesäkasvisten pariksi loistavasti, mutta yhtä hyvin voit käyttää nyyteissä myös lohta.

Kalanyyttien kanssa nautittavaksi sopii raikkaan hapokas ja kuiva chileläinen Miguel Torres Rosé Pinot Noir 2023. Roseviini on nappivalinta paitsi kalanyyteille myös kesän ruokaisille salaateille, kepeille pastoille tai vaikka vaalealle grillatulle lihalle.

M Torres Rose Pinot Noir kalanyytti kesä grillaus

KALANYYTTI GRILLISSÄ

  • 500 g kalaa fileenä (esim. ahven, kuha tai lohi)
  • 400–500 g perunoita esikeitettynä
  • 400–500 g kasviksia (esim. paprika, kesäsipuli, kirsikkatomaatti, kesäkurpitsa)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • sitruuna viipaloituna
  • tilliä tai muuta tuoretta yrttiä
  • oliiviöljyä

JOGURTTIKASTIKE

  • 3 dl maustamatonta paksua jogurttia
  • 1/2 sitruunan mehu ja kuoren keltainen osa raastettuna
  • reilusti tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. persilja, tilli, oregano)
  • 1–2 tl dijon-sinappia
  • noin 2 tl sokeria tai hunajaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmista ensin kastike. Hienonna yrtit ja raasta sitruunankuoren keltainen osa. Purista sitruunamehu. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja maista. Lisää tarvittaessa makeutta tai hapokkuutta (eli sitruunaa) tai suolaa. Laita tekeytymään jääkaappiin.

Keitä perunat liki kypsiksi ja viipaloi ne. Pieni kalafileet tarvittaessa. Pilko kasvikset. Lado kalaa, perunaviipaleita ja kasviksia vahvan tai kaksinkertaisen folioneliön päälle kerroksittain. Ripottele hieman suolaa kerrosten väliin, jotta ruoka maustuu tasaisesti. Laita päälle vielä viipale tai pari sitruunaa sekä tuoreita yrttejä.

Nipistä nyytti tiiviisti kiinni. Kypsennä suoralla keskilämmöllä grillissä kalafileiden koosta riippuen 15–20 minuuttia.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.