3 x kinkkuviini joulupöytään – pihistä, satsaa tai panosta!

12.12.2022 - 5 x paras|

Perinteiseen joulukinkkuun ei kannata yhdistää tuhdeimpia ja tanniinisimpia punaviinejä. Master of Wine Tuomas Meriluodon kinkkuviinitärpeistä löytyy taatusti sopiva vaihtoehto – halusitpa sitten pihistää tai panostaa tämän joulun punaviineihin.

PIHISTÄ: Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Bío-Bíon laaksosta suomalaiseen joulupöytään | 10,99 €cono sur bicicleta pinot noir

Jos mielit tänä jouluna päästä edullisesti kinkkuviinin kanssa, käännä katse Chileen ja Bío-Bíon laaksoon. Bío-Bíon – ja koko Chilen – tunnetuimpiin viinitaloihin lukeutuvan Cono Surin tuottama Bicicleta Pinot Noir on lyömättömän hinta-laatusuhteen punaviini, joka sopii kinkun kylkeen.

Tämä mehukkaan punamarjainen, kepeän mausteinen ja tanniineiltaan maltillinen pinot noir ei säikähdä kinkun sinappikastikettakaan. Pinot Noir -punaviinejä pukee hienoinen viileys, joten kiepauta pullo jääkaapin kautta ennen tarjoilua. Ja jos jouluateriallanne nautitaan myös punajuuricarpacciota, Cono Surin punainen ”fillariviini” toimii täydellisesti sen kanssa.

SATSAA: Masi Campofiorin

Mainio kinkkuviini Valpolicellan alueelta | 15,98 €masi Campofiorin kinkkuviini joulu

Kuten olet varmasti huomannut, monet italialaiset punaviinit ovat parhaimmillaan ruokaviineinä. Venetosta, Valpolicellan klassikkoalueelta tuleva Masi Campofiorin on oiva valinta joulukinkulle, jos haluat pöytään jotakin pinot noiria täyteläisempää. Tämä kaksoiskäymismenetelmällä tehty ripasso-punaviini on alkoholikäymisen jälkeen käytetty toiseen kertaan eli amaronen valmistusta varten kuivattujen rypäleiden kuorimassan kanssa.

Moniulotteinen, erittäin aromaattinen ja maultaan melko syvä Masi Campofiorin ei silti ole liian tuhti viini kinkulle: keskitäyteläisenä ja hapankirsikkaisen vivahteikkaana punaviininä se sopii mainiosti joulupöydän tähden kanssa tarjottavaksi. Myös paahtopaisti ja kovahkot juustot viihtyvät tämän viinikisoissa menestyneen punaviinin seurassa.

PANOSTA: Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir

Tyylikäs kinkkuviini Languedoc-Roussillonista | 24,99 €Gérard Bertrand Domaine de l'Aigle Pinot Noir kinkkuviini joulu

Gérard Bertrandin eteläranskalaisilta viinitiloilta tulee kiehtovia, luomuviljellyistä rypäleistä valmistettuja punaviinejä, kuten hurmaavan persoonallinen Domaine de l’Aigle Pinot Noir. Pyreneiden juurella sijaitsevilta tarhoilta kerätyistä Pinot Noir -rypäleistä tehty punaviini tuoksuu villivadelmilta ja hapokkailta punaisilta marjoilta, jotka hurmaavat myös maussa. Tästä kepeästä pinot noirista löytyy lisäksi kukkeutta ja tyylikästä mausteisuutta.

Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir rakastaa vaaleaa lihaa, joten tässä on mainio viini niin kinkulle kuin joulukalkkunallekin. Tätä luomupunaviiniä kannattaa maistaa myös joulun savulohiherkkujen sekä miedoista pehmeistä juustoista kootun herkuttelulautasen kanssa.

Herkullisia hetkiä aattoiltaan,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.