3 x hiilineutraali viini

6.10.2021 - 5 x paras|

Hiilijalanjäljestä puhutaan yhä enemmän myös viinimaailmassa. Kun seuraavan kerran tekee mieli maistaa Alkon hiilineutraaleiksi merkitsemiä – eli päästöiltään minimoituja ja jäljelle jääneilltä päästöiltään kompensoituja – viinejä, nappaa talteen nämä Master of Wine Tuomas Meriluodon vinkit. Hiilineutraalit viinit tunnistat symbolista, jossa on vihreä jalanjälki.

1) Grant Burge Barossa Ink Shiraz

Pehmeää barossalaista syksyiseen herkutteluun | 13,90€ Barossa ink

Etelä-Australian auringossa kylpevä Barossan laakso on maailman tunnetuimpia Syrah- eli Shiraz-rypäleen viljelyalueita. Tähän vuodenaikaan hienosti istuva esimerkki rypäleen herkullisuudesta on Grant Burge Barossa Ink Shiraz -punaviini, joka tarjoaa lasin täydeltä mustaherukkaa, kirsikkaa, lakritsia, vaniljaa, suklaata sekä alueen shirazeille tyypillistä eukalyptusmaista aromia.

Pöydässä tämä muhkeahko mutta pehmeän hedelmäinen punaviini viihtyy esimerkiksi BBQ-marinoidun lihan ja hedelmäisten lisukkeiden tai sitten kunnon pippuripihvin ja klassisten valkosipuliperunoiden seurassa. Kokeile myös pyttipannua! Grant Burge Barossa Ink Shiraz sopii toki pimenevien iltojen lämmikkeeksi sellaisenaankin.

2) That’s Neiss Tinto Réserve

Saksalaista punaviiniä persoonallisista rypälelajikkeista | 14,89€ that's neiss Tinto reserve

Nyt viimeisetkin kesän henkäykset on jätetty taakse ja viini monissa laseissa vaihtunut punaiseen. Jos ei ihan vielä tee mieli uppoutua niihin hillomaisen tuhteihin punaviineihin, ota suunta Pfalziin! Trendikkäältä saksalaisalueelta tuleva That’s Neiss Tinto Reserve on sekoitus Cabernet Francia ja Blauer Portugieser -lajiketta. Mukana on myös Saksassa viihtyvää Cabernet Dorsa -rypälettä.

Tuoksultaan herukkainen ja yrttinen, maultaan sympaattisen roteva ja paahteisen hedelmäinen That’s Neiss Tinto Reserve viihtyy yrttisten, pieteetillä haudutettujen syyspatojen seuralaisena. Vastuullisia valintoja suosiva viininystävä ilahtuu myös siitä, että viinintekijävelho Axel Neissin taidonnäyte on Fair’n Green -sertifioitu viini, jonka valmistamisesta ja kuljetuksista syntynyt hiilijalanjälki on siis kompensoitu nollille.

3) Mud House Sauvignon Blanc

Syksy tulee, sauvignon pysyy | 15,48€ mud house Sauvignon Blanc

Vaikka moni meistä mieltää rapsakan aromaattiset Sauvignon Blanc -valkoviinit kepeän kesäisiin päiviin, tämä Uudesta-Seelannista tuleva tyylikäs voimanpesä ei syksystä hätkähdä. Saarivaltion sauvignon-perinnettä kunniakkaasti jatkava Mud House Sauvignon Blanc on hapoiltaan jäntevä, herkullisen aromaattinen ja upean hedelmäinen valkoviini, jolla on huiman pitkä jälkimaku.

Pyöräytä tälle herukan, karviaisen ja raparperin aromeilla leikittelevälle valkoviinille lämmin vuohenjuustosalaatti tai savulohi- tai feta-pinaattipiiras. Mud House Sauvignon Blanc maistuu herkulliselta myös graavisiika-ruisleivän kanssa. Ravustuskausikin jatkuu vielä lokakuun loppuun, joten jos saat kutsun rapupöytään, vie tuliaisiksi tämä vastuullisesti valmistettu viini.

Herkullisia hetkiä vastuullisten valintojen parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.