3 x alkuviini

6.10.2020 - 5 x paras|

Alkuviinit, joita moni kutsuu natural- tai natuviineiksi, kiinnostavat yhä useampaa viininystävää. Mistä alkuviineissä on oikein kyse? Miten ne eroavat tavanomaisista kaupallisista viineistä? Tai luomuviineistä? Master of Wine Tuomas Meriluoto vinkkaa samalla omat alkuviinisuosituksensa.

Toisin kuin suurin osa maailmalla tuotettavista viineistä, alkuviinit tehdään käyttämällä rypäleistä puristettu mehu alkoholiksi luonnon omilla hiivoilla. Rypälemehuun ei siis lisätä viljeltyjä hiivoja, jotka takaavat tasaisen varman käymisprosessin – ja viiniin sen tutun, ”tyypillisen” makuprofiilin. Alkuviinifanit tosin sanovat, että juuri alkuviineissä maistuu (kullekin) rypäleelle ominainen maku.

Viinin valmistumiseen puututaan muutenkin mahdollisimman vähän. Myös tässä alkuviinit eroavat luomuviineistä. Luomuviinit valmistetaan luonnonmukaisesti eli ilman kemiallisia aineita tai lannoitteita viljellyistä rypäleistä, mutta viineihin voi kellarissa lisätä tasalaatuisuutta ja säilyvyyttä edistäviä lisäaineita, kuten sulfiitteja – ja EU:n ulkopuolella myös väri- ja aromatisointiaineita. Alkuviinejä ei myöskään yleensä kirkasteta, suodateta eikä kylmästabiloida, jotta maku olisi mahdollisimman luonnollinen ja eläväinen.

Alkuviinejä varten rypälemateriaalin pitää siis olla todella kunnossa. Mahdollisimman luonnolliseen lopputulokseen tähtäävät viinit tehdäänkin luomurypäleistä tai vielä useammin biodynaamisesti viljellyistä rypäleistä. Biodynamiassa tähdätään koko ekosysteemin tasapainoon ja viiniköynnösten hyvinvointia edistetään erilaisin preparaatein, planetaarisen kalenterin mukaan.

Osa teistä on silti saattanut kokea, että toisinaan alkuviini maistuu hyvin erilaiselta kuin edellisellä kerralla. Tätä kutsutaan pullokohtaiseksi vaihteluksi, ja sitä ilmenee etenkin natutuottajilla, jotka eivät lisää viineihinsä lainkaan säilöntäaineita. Sulfiittien tehtävä on suojata viiniä bakteereilta ja hapettumiselta valmistusprosessin aikana sekä pidentää sen ikää. Täysin sufiititon viininvalmistus on usein hienoista arpapeliä, jossa pahimmillaan viinin puhtaus kärsii niin rajusti, että viini on miltei juomakelvoton. Ilman sulfiitteja valmistaminen onkin globaalilla mittapuulla harvinaista.

Tässä vuosien varrella olen huomannut, että omaan makuun istuvat parhaiten alkuviinit sieltä puhtaammasta päästä. Ne ovat myös monelle alkuviineihin tutustuvalle helpommin lähestyttäviä kuin kaikkein vinkeimmät ja okdisoituneimmat natuviinit.

Oksidoituminen eli viinin hapettuminen on riskinä etenkin silloin, kun naturaalisti valmistettava viini kypsytetään tynnyrissä. Joillekin tuottajille oksidaatio voi tosin olla myös tyylillinen valinta. Itse tuppaan suosimaan alkuviinejä, jotka on käytetty ja kypsytetty teräs- tai sementtitankeissa, emaliastioissa tai amforaruukuissa. Kun käymisastia ei päästä happea läpi samalla tavoin kuin puinen tynnyri, viiniin kehkeytyy vähemmän niitä odottamattomia, ei-toivottuja vivahteita.

1) Hermanos Lurton Organic

Persoonallinen punainen tuttavuus Espanjan Torosta | 14,98€

Rioja ja Ribera del Duero ovat monen viinifanin huulilla, mutta jos multa kysytään, Espanjan hienoimpia viinialueita on intensiivisistä ja persoonallisista punaviineistään tunnettu vuoristoinen Toro. Torossa viiniä tekee myös Bordeaux’ssa aikoinaan aloittanut maailmankuulu ”lentävä viinintekijä” François Lurton, joka taitaa luomuviljelyn ja naturaalin viininvalmistuksen. Hermanos Lurton Organic alkuviini on tehty luonnollisimmalla mahdollisella tavalla, ilman lisättyjä sulfiitteja.

Mausteista marjaa ja yrttistä meininkiä  – niitä löytyy tästä maukkaasta ja notkeasta, hapoiltaan tyylikkäästä punaviinistä. Hermanos Lurton Organic -viiniä siemailee sellaisenaankin, mutta rentojen herkkujen seurassa se on parhaimmillaan: kinkku-juustopiirasta, leikkeleitä, tahnoja ja oliiveja – siinäpä se. Oikeaan nälkään voi grillailla possua, kanaa tai munakoisoa. Ja jos Tinta de Toro -nimi ihmetyttää, niin se on torolainen paikallisnimi espanjafanien rakastamalle Tempranillo-rypäleelle.

2) Alta Alella Tallarol

Rutikuiva uutuusviini Espanjan Kataloniasta | 17,90€

Espanjan pienimmällä laatuviinialueella, Barcelonan kupeessa sijaitsevassa DO Alellassa, viiniä tuottaa vain muutama talo. Kiehtovin näistä on Alta Alella, jolta löytyy oma natural-viinien sarja. Sen valkoinen helmi on paikallisen linnun mukaan nimetty Tallarol. Kunnon alkuviinin tapaan tämä valkoviini saa käydä alkoholiksi luonnon omilla hiivoilla, eikä siihen lisätä sulfiitteja.

Ompun, päärynän, sitrushedelmien ja mantelin aromeilla pelailevan viinin maussa tasapaino ja raikkaus ovat kohdillaan. Pöydässä Tallarol viihtyy lohitartarin, kanacaesarin, yrttisen kalkkunarullan ja vegeherkkujen seurassa. Myös kepeät juustot ja oliivit saavat linnun laulamaan. Ja se rypälehän on siis Pansa Blanca eli Xarel.lo, joka tunnetaan myös cava-rypäleenä. Hyvää fiilistä lisää sekin, että Tallarolin valmistuksessa käytetyt amfora-astiat on tehty Alellan alueen omasta maasta.

3) Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural

Persoonallinen natuvalkkari Italian Marchesta | 13,89€

Moni meistä rakastaa pecorinojuustoa. Mutta tiesitkö, että Pecorino-nimeä tottelee myös saapasmaan itärannikolla viihtyvä rypäle? Marchen maakunnasta kotoisin olevasta lajikkeesta tehdään varsin persoonallisia valkoviinejä, kuten Coccin perhetilan taidonnäyte, Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural. Hienoinen sameus kuuluu tässä asiaan: kun viiniä ei suodateta, siihen jää maksimaalisesti makua ja lopputulos on varsin eläväinen.

Villiyrteiltä, mandariinilta ja persikalta tuoksuva, rutikuiva ja hapoiltaan naseva alkuviini tykkää, kun se saa vierelleen ruokaa. Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic Natural viihtyy voimakasaromisten kala-, kana- ja possuruokien kyljessä, ja niissä voi olla aasialaistatatsia. Vege laittaa pestopastaa, sitruunarisottoa tai fenkoli-appelsiinisalaattia. Myös grillatun salaatin maku toimii varmsti tälle valkoviinille!

 

Maistuvia hetkiä alkuviinien parissa!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.