3 vinkkiä: näin siirryt valkoviinien makumaailmasta punaviinien pariin

3.10.2022 - Artikkelit|

Oletko vannoutunut valkoviinien ystävä, mutta haluaisit laajentaa makumieltymyksiäsi myös punaviinien maailmaan? Vältä karikot ja aloita punkku-urasi näillä vinkeillä ja viineillä!

1. TARKISTA MAKUTYYPPI

Alko jaottelee punaviinit viiteen erilaiseen makutyyppiin. Tieto makutyypistä löytyy jokaisen tuotteen hintalapusta sekä värikoodauksella että kirjoitettuna. Makutyypit kertovat, miltä viinit maistuvat ja minkä ruoan kanssa ne ovat parhaimmillaan.

Punkku-uran alussa ei välttämättä kannata suunnata heti rotevien ja voimakkaiden viinien luokse. Aloita ennemmin näistä:

makutunnus-pehmeä-ja-hedelmäinen

Pehmeän ja hedelmäisen makutyypin viinit eivät ole rouheita ja tymäköitä, vaan ennemmin pehmeän hedelmäisiä ja suunmyötäisiä. Koska kategorian viineissä on hitunen makeutta mukana, ne sopivat loistavasti tulisten ruokien kaveriksi ja huippuhyvin kavereiden kanssa Barossa inkkippistelyyn. Jos uskoo porttiteoriaan, voivat tämän kategorian viinit avata ovet punaviinien maailmaan vannoutuneille valkoviinien ystäville.

MAISTA AINAKIN: Grant Burge Barossa Ink Shiraz | 13,90 €

Tämä viini jättää nimensä mukaisesti jäljen! Viini on väriltään todella runsaspigmenttinen, lähes musteenmusta. Jäännössokeri yhdistettynä Shiraziin tekee viinin rakenteesta pehmeän, mutta muhkean.

Alkon suurimmassa ja suosituimmassa makutyypissä, eli mehevässä ja hilloisesssa makutyypissä riittää valinnanvaraa! Makutyypin viinit ovat keskitäyteläisiä, täyteläisiä tai cape original kartonkitölkki punaviinierittäin täyteläisiä ja niitä yhdistää kypsä marjaisuus ja hilloinen paksuus. Laaja makutyyppi tarjoilee Alkon hyllyillä sekä isompia pihvipunkkuja että keveämpiä seurusteluviinejä.

MAISTA AINAKIN: Cape Original Organic Shiraz Cabernet Sauvignon | 10,49€

Eteläafrikkalainen tetraviini on mutkaton seurusteluviini, joka toimii oivallisesti myös kermaisten pastaruokien, grillatun lihan tai kanan sekä juustojen kaverina. Pehmeät tanniinit antavat luomupunaviinille rakennetta ja pieni jäännössokeri tuo pyöreyttä suutuntumaan. Mutkaton makuelämys punkku-uran aloittajaksi!

2. MUISTA VIILENNYS!

Monen mieliin on iskostunut ohje, että punaviinit tulee tarjota huoneenlämpöisinä. Ohje onkin ollut ihan pätevä silloin, kun huonelämpötilat ovat kodeissa olleet lähempänä 18 astetta. Laita siis myös punaviini ennen sen nauttimista noin puoleksi tunniksi jääkaappiin, fresco di masi punaviinijolloin saat makuelämyksestä enemmän irti! Liian viileäksikään lipsahtanut punaviini ei ole ongelma, sillä viini lämpenee lasissa nopeasti.

MAISTA AINAKIN: Fresco di Masi Organic Rosso | 14,98 €

Kevyessä ja vähätanniinisessa italialaisviinissä on upean vaalea ja kirsikanpunainen väri. Silmäkarkin lisäksi se tarjoilee maussaan mustaherukkaisia ja jopa granaattiomenaan vivahtavia makuelämyksiä. Mutkattoman freesi ja hedelmäinen viini esimerkiksi pastalle, risotolle sekä grillatulle lihalle.

3. TARKKAILE SYMBOLEITA

Kun etsit helppoa punaviiniä, tarkkaile Alkon symboleita ja etsi niiden joukosta kippisteleviä laseja, pikkusuolaisen ja oliivin kuvia. Seurusteluviinit ja tapasten kylkeen sopivat viinit ovat todellisia moniottelijoita, jotka sopivat moneen suuhun. Ja kyllä – se pizzan näköinen radio-boka-tempranillosymboli kuvastaa oikeasti pikkusuolaisia, pastalla ja pizzalla on oma yhteinen symbolinsa Alkon merkistössä.

MAISTA AINAKIN: Radio Boka Tempranillo | 8,95 €

Radio Boka on moderni espanjalainen viini, jossa on loistava hinta-laatusuhde. Viini on valmistettu rypäleistä, jotka on kerätty 25–50-vuotiaista Tempranillo-köynnöksistä Valencian tuotantoalueelta. Viinin maku on pehmeän hedelmäinen ja sangre-de-toro-original-organickeskitäyteläinen. Radio Boka on erittäin monipuolinen seurustelu- ja ruokaviini – siis helppo valinta punkku-uran ensilasillisiin!

MAISTA AINAKIN: Sangre de Toro Original Organic | 10,99 €

Tämä ”härkäviini” on maailman tunnetuimpia espanjalaisia viinejä. Sametinpehmeät tanniinit tuovat ryhdikkyyttä, ja oliivisymboli kertoo viinin mätsäävän hyvin tapaksille ja antipasteille. Viini on suoranainen moniottelija, sillä se sopii myös pitkään kypsytetyille liharuoille, erilaisille kanaruoille, juustojen kanssa tai ihan sellaisenaan nautittavaksi.

KATSO MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.