3 oivallusta sienisyksyyn ja punaviinivinkit eri hintaluokista

6.10.2022 - Artikkelit|

Näillä vinkeillä sienisaaliisi muuttuvat entistä monipuolisemmiksi ja saat vinkit myös sieniviinien valintaan.

1. Ammattilaisen oppiin

Ennen metsään suuntaamista on hyvä ymmärtää, että syötäviä sieniä on Suomessa ihan tolkuttomasti! Kun metsästä osaa poimia muitakin kuin suppilovahveroita ja kantarelleja, reissujen sienisaaliit ja makuelämykset moninkertaistuvat. Koriin voi opittuaan poimia esimerkiksi vihertuoksumalikkaa, silkkivalmuskaa, rutarouskua, koppelokääpää…

Kysy paikalliselta sieniseuralta tai tarkista kotikaupungin kansalaisopiston sienikurssitarjonta. On luksusta, jos metsäretkelle saa mukaansa asiaan vihkiytyneen oppaan, joka voi tunnistaa kaikki löydetyt sienet ja varmistaa, että koriin päätyy vain syötäviä lajikkeita.

2. Keittiössä sekoittaminen on sallittua

Älä harmittele ollenkaan jos sienisaaliisi on sekalainen – yksi lajike sitä ja muutama muu taas ihan toista laatua. Kun erilaisia sieniä sekoittaa ruoka-annokseen, pääsee nauttimaan monipuolisesti Suomen metsien makuvivahteista.

Sienicrostini eli paahdettu leipä metsäsienitäytteellä on yksi syksyn ihanimmista alkupaloista. Se nousee makuelämykseltään aivan uusiin sfääreihin, kun täytteeseen sekoittaa useampaa erilaista sienilajiketta.

3. Pinot noir on sieniviinien kunkku

Mikäli sieniruokien makupariksi haluaa punaviiniä, on pinot noir varma valinta. Hapokkaan marjaisa ja ruokaystävällinen viini komppaa täydellisesti sienten maanläheisiä ja metsäisiä makuja.

Esittelemme sieniruokien kaveriksi kolme eri hintaluokan chileläistä Cono Sur -punaviiniä.

PIHISTÄ: Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2020 10,99€cono sur bicicleta pinot noir

Cono Surin Bicicleta on Alkon edullisimpia ja myös myydyimpiä pinot noir -viinejä. Se on pokannut Vuoden Viinit -kilpailussa kultamitalin Uuden maailman alle 13 euron punaviinien kategoriassa.

Polkupyöräviinin maku on runsaan hedelmäinen, mehukas ja rypäleelle ominaisesti melko hapokas.

SATSAA: Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir 2020 15,98€Cono Sur single vineyard 21 pinot noir

Single Vineyard Pinot Noir on nimensä mukaisesti peräisin yhdeltä palstalta; Viento Mar -tarhan korkeimmalta kohdalta palstalta numero 21. Edullisempaan Bicicletaan verrattuna tämä pinot noir on saanut kypsyä pidempään; kaikkiaan viini on viihtynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä 14 kuukauden ajan.

Tummien marjojen sävyttämässä tuoksussa voi aistia vadelmaa, hapankirsikkaa ja setripuuta. Keskitäyteläisessä maussa on korkea hapokkuus, mutta tanniinit ovat maltilliset ja suutuntuma pehmeän silkkinen. Sienien lisäksi Single Vineyard on yltiöherkullinen valinta joulupöytään kinkun kaveriksi.

PANOSTA: Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2019 19,99 €cono sur 20 barrels pinot noir

Alkuvuosinaan Cono Sur pullotti 20 tynnyriä parasta tuottamaansa viiniä erilliseksi korkealaatuiseksi eräksi ja tuoteperhe sai nimen 20 Barrels. Tähän viiniin käytetyt käsinpoimitut rypäleet tulevat Cono Surin viljelysten kaikkein laadukkaimmilta Pinot Noir -tarhoilta Casablancan laaksosta.

Rubiininpunaisen viinin maku on samettisen pehmeä, täyteläinen ja samalla raikkaan marjaisa sekä kypsän aromikas. Panostus tuo viinilasilliseen erityisesti moniulotteisuutta, intensiivisyyttä ja upeaa paahteisuutta. Viinissä on pitkä jälkimaku, joka hurmaa maistelijansa.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.