10 kysymystä kuohuviinistä: Millainen on hyvä kuohuviini ja voiko minkä tahansa kuohuvan sapeloida auki?

17.4.2023 - Artikkelit|

Kuohuviiniä vai samppanjaa? Entä miten kauan avattu kuohuviini säilyy? Mitä pitää ottaa huomioon, kun kuohuviinin avaa sapelilla? Tässä kymmenen kysymyksen ja vastauksen tietopankki ihaniin kupliin!

Mitä eroa on samppanjalla ja kuohuviinillä?

Tiivistetty määritelmä kuuluu: Kaikki samppanjat ovat kuohuviinejä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa. Samppanja on kuohuviiniä, joka on valmistettu perinteisin menetelmin Ranskassa Champagnen alueella. Vastaavia valmistusmenetelmiä voidaan käyttää myös muualla maailmassa, mutta tällöin kuohuviiniä ei saa kutsua samppanjaksi.

Miksi samppanja maksaa muita kuohuviinejä enemmän?

Champagnen alueella sijaitsevat maailman kalleimmat viljelyhehtaarit ja rypäleet kerätään käsin. Samppanja valmistetaan aina myös perinteisellä samppanjametodilla, joka on huomattavasti hitaampi ja vaivalloisempi kuin esimerkiksi proseccon teossa käytettävä charmat-metodi. Samppanjoita varastoidaan ja kypsytetään pitkään, joten niistä löytää usein paahteisempia, kehittyneempiä ja moniulotteisempia aromeja. Ja pullon kylkeen kiinnitettävässä hintalapussa on näin ollen kalliimpi hinta.

Millaisesta lasista kuohuviinejä kannattaa juoda?

Kuohuviinit tarjoillaan usein kapeista huilumaisista laseista. Lasin muoto onkin omiaan, kun tarjottimelle pitää saada mahtumaan useampi lasi kerrallaan ja muoto säilyttää myös viinin kuplat hyvin. Viinin tuoksusta on sen sijaan vaikea saada huilulasista otetta. Esimerkiksi pulleammassa kuohuviini- tai valkoviinilasissa ja aromeilla on tilaa avautua. Laakeissa ja suuaukoltaan apposen auki olevissa laseissa on oma show-elementtinsä, mutta aromit karkaavat niistä herkästi. Laakeaa kuohuvalasia voi käyttää makeiden ja hyvin viilennettyjen kuohuviinien tarjoilussa.

Mitä kuplat kertovat kuohuviinin laadusta?

Kuplien koosta pystyy hieman katsomaan, minkä laatuinen juoma on kyseessä. Jos viini on edullinen eli hiilihapotettu, kuplat ovat yleensä aika isoja. Pienet kuplat kertovat siitä, että kyseessä on laadultaan parempi juoma. Kyseessä on hyvä kuohuviini, kun sen kuplat säilyvät juomassa pitkään vielä avaamisen jälkeenkin.

Miten kuohuviinin kuplat syntyvät?

Kuohuviinin kuplat syntyvät, kun käymisessä muodostuu hiilidioksidia, joka sitoutuu viiniin.

Kuinka monta lasillista pullosta kuohuviiniä voi kaataa?

Yhden annoksen koko on yleisesti 12 cl, joten yhdestä 0,75 litran kokoisesta kuohuviinipullosta saa kuusi lasillista. Magnum-kokoisessa pullossa on kuohuviiniä 1,5 litraa, joten yhdestä magnum-pullosta tulee jo 12 annosta.

Vinkki! Muista juhlia suunnitellessa hankkia tarjolle myös alkoholiton kuohuviini.

Voiko minkä tahansa kuohuviinin sapeloida auki?

Kun kuohuviiniä sapeloidaan auki, on tärkeää että viini on samppanjaa tai perinteisellä metodilla valmistettua kuohuviiniä. Tämä takaa riittävästi kuplia ja painetta pulloon, jotta sapelointi onnistuu. Tärkeää on myös viilentää viini hyvin ennen avaamista Muista suunnata pullon kaula sekä auki sapeloitava korkki poispäin ihmisistä. Seuraa veitsellä pullon sivusaumaa ja kopauta korkki auki.

Miten kauan kuohuviini säilyy avattuna?

Kuohuviinin kuplat alkavat haihtua heti pullon avaamisen jälkeen. Avattu kuohuviini säilyy pari päivää jos pullonsuu suljetaan kuohuville juomille tarkoitetulla sulkijalla. Jääkaappi on paras säilytyspaikka avatuille viineille.

Miten paljon suomalaiset juovat kuohuviinejä?

Vuonna 2022 Alkoista kautta maan ostettiin 80,3 miljoonaa litraa juomia. Näistä kuohuviinejä oli 5,7 miljoonaa litraa. Vuonna 2022 suosituimpien kuohuviinimaiden TOP3 oli Italia, Espanja ja Ranska.

Jos ei yhtään tykkää kuohuviinistä, millaiset juomat sopisivat alkumaljaksi?

Raikas riesling ajaa myös asiansa alkumaljana. Myös raikkaat ja hedelmäiset mocktailit toimivat tilaisuuden avaavina maljajuomina.


MAISTA NÄMÄ!

PANOSTA: Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut (62,99 €)Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Reimsissä sijaitseva arvostettu ja useasti palkittu samppanjatalo Charles Heidsieck on tunnettu runsaasta reserve-viinien käytöstä sekä laadukkaista vuosikertasamppanjoista. Samppanja on suoranainen nautiskelujuoma: maku on runsaan vivahteikas, hedelmäinen ja hennon mineraalinen. Samppanja on hienossa tasapainossa.

TIMANTTINEN HINTA-LAATU: Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut (16,99 €)lindauer special reserve blanc de blancs

Lindauer-viinit ovat todiste siitä, että Uuden-Seelannin viileässä ilmastossa voi tuottaa huippulaadukkaita kuohuviinejä! Pienet, elegantit kuplat. Tuoksu on briossinen, kypsän valkopersikkainen ja sitruksinen. Erittäin kuiva, tyylikäs ja raikas kuohuviini! Sokkomaisteluissa tämä kuohuva on onnistunut muutamia maistelijoita luulemaan Lindaueria jopa samppanjaksi.

PINKKIÄ PÖYTÄÄN: Casa Canevel Prosecco Rosé Brut (16,49 €)casa canevel rose prosecco

Roseeproseccoa on saanut valmistaa vasta muutaman vuoden ajan, kun Italian muuttunut viinilainsäädäntö teki odotetun muutoksen. Casa Canevelin pinkit kuplat ovat hennon marjaisia ja raikkaita. Roseeprosecco on tyylikäs juoma terassille tai seurusteluun. Se sopii myös pikkusuolaisten tai kevyiden äyriäisruokien kera nautittavaksi.

MUISTA HOLITTOMAT: Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free (11,99 €)alkoholiton kuohuviini dr. loosen riesling

Palkittu Dr. ”Ernie” Loosen on maailman tunnetuimpia viinipersoonia, joka yhdessä veljensä Thomaksen kanssa valmistaa historiallisilta huippupalstoiltaan koko maailman hienoimpiin lukeutuvia Riesling-viinejä. Riesling sopii mainiosti myös alkoholittoman kuohuviinin valmistukseen! Dr. Loosen on alkoholiton vaihtoehto maljajuomaksi ja aperitiiviksi. Upea kasvisruokien ja sushiaterian täydentäjä!

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.